De Amerikaanse huizenmarktcrisis

Wat kunnen de gevolgen van de kredietcrisis voor Europa zijn?

De schrik van de kredietcrisis zat er bij de mensen goed in toen de Amerikaanse huizenmarkt crisis ontstond, want bij de Britse hypotheekverstrekker Northern Rock werd een noodkrediet te hulp geschoten toen klanten massaal hun spaartegoeden bij de bank weghaalden. Mensen wilden niet dat hun het zelfde zou overkomen, wat er bij al die mensen in Amerika is gebeurd, die nu hun geld kwijt zijn.

De crisis op de Amerikaanse huizenmarkt heeft weer gevolgen voor de aandelenhandel wereldwijd. De Amsterdamse beurs daalde, net als de Aziatische beurzen. In Duitsland kwam er zelfs een bank in de problemen vanwege de Amerikaanse hypotheekcrisis. De crisis op de hypotheekmarkt kan dus ook gevolgen hebben voor beleggers en banken, maar ook voor bedrijven die willen investeren en voor mensen die geld willen lenen.

Nederland heeft nog niet echt duidelijke gevolgen, want in Nederland is er sprake van een strengere regelgeving als je geld wil lenen. Omdat na de jaarverslagen duidelijk is geworden dat er steeds meer gevolgen zijn voor de Europese banken en consumenten wordt leningen afsluiten voor bedrijven veel moeilijker. Ook voor de consumenten worden er strengere voorwaarden ingevoerd om geld te willen lenen. Maar nog hoeven we ons geen zorgen te maken, want de Europese economie staat er veel beter voor dan de Amerikaanse en er dreigt hier geen recessie te komen. Wel een lagere groei dan eerder door het gevolg van de problemen op de financiële markten.

De bank of Scotland heeft de rente voor hypotheekproducten de afgelopen maanden met een half procent verhoogd, want de duurdere hypotheken zijn een gevolg voor de hogere risicopremies op de kapitaalmarkt. Ook de Nederlandse hypotheekverstrekkers verhoogden de afgelopen maanden hun rente, want andere leidde dat tot verliezen. Ook de ING en SNS verhoogden de hypotheekrente.

De Britse banken dreigen in de problemen te komen door een hypotheekcrisis in eigen land. Circa 1,4 miljoen hypotheken zijn dit jaar aan de beurt voor een aanpassing van de rente. Dat is 52% meer dan in 2007. Door die renteverandering is de kans groot dat veel huizenbezitters hun hypotheken niet meer kunnen betalen. Velen van hen hebben zich in grote schulden gestoken om hun dure woning te kunnen aflossen. Ze hebben de winstvoorspellingen voor de grote en kleine Britse banken al aangepast. Dat deden ze onder meer door de minder snel groeiende economie, de zwakker wordende markt voor commercieel vastgoed en de aanhoudende problemen van banken om geld op te halen. Grote banken zoals Barclays en de Royal Bank of Scotland moeten hun reserves voor verliezen aanvullen.

In Europa denkt iedereen dat Engeland het volgende slachtoffer wordt van de kredietcrisis. De Europese banken willen dan ook minder snel geld uitlenen aan de Engelse banken en rekenen daar dus ook een hogere risico-opslag bij op.  

Merrill Lynch: $22.1 miljard
Citigroup: $18 miljard
UBS: $13.5 miljard
Morgan Stanley $9.4 miljard
HSBC: $3.4 miljard
Bear Stearns: $3.2 miljard
Deutsche Bank: $3.2 miljard
Bank of America: $3 miljard
Barclays: $2.6 miljard
Royal Bank of Scotland: $2.6 miljard
Freddie Mac: $2 miljard
JP Morgan Chase: $3.2 miljard
Credit Suisse: $1 miljard
Wachovia: $1.1 miljard
IKB: $2.6 miljard
Paribas: $439 miljoen

Banken in Europa en Amerika hebben de laatste 10 jaar veel verlies gemaakt door geld te verstrekken aan huishoudens die de lasten niet kunnen betalen. In de bovenstaande lijst staan enkele banken die grote bedragen hebben afgeschreven op de subprime markt. De Amerikaanse markt loopt voorop, de huizenmarkt begon hier namelijk veel eerder al in te storten. Europa wacht hetzelfde. De verliezen op de huizenmarkt zijn hier nog verstopt, maar komen op sommige plekken ter voorschijn. Zoals in Ierland, Spanje en in Engeland blijken de subprime problemen nog veel erger te zijn als die in Amerika.