De Amerikaanse huizenmarktcrisis

Wat zou een eventuele oplossing kunnen zijn?

- Omdat de FED de rente van de hypotheken op huizen veel te laag heeft gehouden konden veel mensen een duurdere hypotheek nemen op hun huis dan hun inkomen eigenlijk aan kon. De rente werd steeds hoger en de mensen kunnen nu hun hypotheek niet meer afbetalen, want daar hadden ze geen geld meer voor en door de dalende huizenprijzen maakten ze verlies en konden ze alsnog de banken niet afbetalen. Door dit probleem op te lossen moet de FED de rente weer verlagen.

- Overheidssteun naar de mensen die het niet kunnen betalen en bijv. tijdelijke belastingverlaging voor de banken die het treffen om het terug te verdienen en niet door te berekenen naar de klant (particulier en bedrijf).

- Geen leningen meer verstrekken aan mensen die het zich helemaal niet kunnen veroorloven om zoveel geld te lenen en dat alleen voor meer luxe. Alleen een lening verstrekken aan de mensen die het wel terug kunnen betalen, want anders heb je meerdere mensen te pakken. Het geleende geld is van andere mensen die hun geld op die bank hebben staan, maar als iemand die geld geleend heeft het niet meer terug kan betalen is die ander ook zijn geld voor een tijd kwijt tot dat het terug kan worden betaald, want de banken hebben nu te weinig geld om de het uitgeleende geld terug te betalen.

- De banken in Amerika lenen geen geld meer. De rente was hoger dan het niveau. Zo beoogden de Amerikaanse banken 6 procent, maar een officieel rentepercentage was 5,25 procent. De banken beoogden 4,6 procent in Europa terwijl de officiële rentepercentage 4 procent was. De ECB en de FED pompten zo miljarden in de geldmarkt. Maar om de rust te laten terugkeren ging de FED de centrale bank een rentetarief van 0,5 procent verlagen. Dat was van 6,25-0,5= 5,75 procent. De ECB en de Bank of England gaan niet meer over op renteverhoging.

- Er komt een noodfonds die opgericht wordt door de zakenbanken in Amerika. De grootste drie banken Citigroup, Bank of America en JP Morgan. Dit fonds van 80 miljard Dollar moet ervoor zorgen dat de korttermijn schulden weer kunnen worden afbetaald. Deze noodfonds is opgericht omdat niemand bereidt is deze ‘ schuldpapieren’ op te kopen. De drie grootste banken moeten hard gaan zoeken naar medestanders om 80 miljard dollar bij elkaar te krijgen. Mensen die achterlopen met hun hypotheekaflossingen en hun huis driegen te worden uitgezet krijgen niet uit het noodfonds. Het geld gaat naar de banken die hun eigen problemen hierdoor kunnen gaan oplossen en zo de crisis proberen te stabiliseren.

 Nieuwe oplossing die worden uitgevoerd in Amerika:

Het Witte Huis en het Amerikaanse Congres zijn het eens geworden over een plan om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Burgers en bedrijven kunnen op korte termijn rekenen op forse belastingvoordelen. Ook komen er maatregelen om de huizenmarkt te versterken. Er komen 117 miljoen Amerikaanse huishoudens in aanmerking voor de belastingmaatregelingen. Een volwassene zou maximaal $600 voordeel kunnen krijgen, een stel $1200 en per kind nog een $300. Mensen die te weinig verdienen om belasting te betalen krijgen een bedrag van ongeveer $300. Bedrijven krijgen belastngkortingen voor nieuwe investeringen. Zo willen ze de economie stimuleren en zorgen voor nieuwe arbeidsplaatsen.