De Amerikaanse huizenmarktcrisis

Wie hebben er last van de economische crisis?

De hele wereld zal last hebben van de economische crisis. Vooral via de beurzen, die zullen als eerste reageren op de economische crisis. Deze crisis lijdt ook tot wereldwijde verliezen in de financiële sector.

Men is vooral bang dat het over zal slaan op Europa en Azië, omdat deze delen het meest met Amerika te maken en te handelen hebben. In Japan zijn ze al bang dat de Amerikaanse vraag naar Japanse producten sterk zal dalen door de problemen op de huizenmarkt in de Verenigde Staten, vanzelf sprekend zal dan ook de Japanse munt, de Yen, minder waar worden. Vooral bedrijven die het geld uit de export halen hebben te lijden onder deze crisis in Amerika. De eerst Europese slachtoffers vielen eind Juli. Duitse banken gaven aan dat ze problemen kregen door de kredietcrisis. Een Britse hypotheekverstrekker had een noodkrediet nodig.

Amerikaanse banken en kredietverstrekkers hebben op grote schaal hypotheken verstrekt aan huishoudens met een hoog risicoprofiel. Door de voortdurende prijsstijgingen op de Amerikaanse huizenmarkt kregen zij toch hun verstrekte lening weer terug als het huis werd verkocht, nadat gezinnen de hypotheeklasten niet meer konden opbrengen. Maar de prijzen blijven maar stijgen, er lijkt geen einde aan te komen.

Veel gezinnen en huishoudens kunnen niet meer hun maandelijkse lasten en hypotheek etc. betalen, hierdoor moeten veel financiële instellingen in de hele wereld te hulp schieten. Ook moeten de banken hun hypotheken sterk gaan verlagen, omdat het onbetaalbaar wordt. Voor mensen die hun rentepercentage niet vast hadden gelegd hadden nog enigszins geluk, voor hun daalde de rente ook zeer sterk.

De economische crisis heeft dus bijna voor iedereen zeer grote gevolgen. Er zijn een aantal groepen die het meest last van de economische crisis kunnen of zullen hebben.

-Gezinnen; Gezinnen hebben last van de economische crisis doordat ze minder kunnen consumeren. De economie van de Verenigde Staten draait voor tweederde op particulieren bestedingen. Deze bestedingen hebben dus veel invloed op de Amerikaanse economie.

-Huizenbezitters; Huizenbezitters krijgen last van de economische crisis doordat huizen minder waard worden. Als je een huis voor een bepaalde prijs koopt, maar hypotheken worden steeds moeilijker te betalen, dan kunnen ze hun huis niet meer betalen.

-Huizenkopers; Mensen die een huis willen kopen kunnen dit niet meer betalen, de hypotheken zijn veel te hoog. Dit kunnen ze niet opbrengen.

-Banken; Banken hebben geld verleend (hypotheek gegeven) aan mensen die een hoog risico’s profiel hebben, veel mensen konden hun hypotheek niet betalen. Daardoor kwamen er steeds meer banken in de problemen.

-Investeerders; Investeerders hebben hun geld in handen van de banken. Als banken in de problemen komen door de kredietcrisis hebben de investeerders de kans dat als de bank failliet gaat dat ze hun geld kwijt zijn.

-Kapitaalverstrekkers: Kapitaalverstrekkers vertrouwen elkaar nu even niet. Dus als je op de kapitaalmarkt voor langer dan een maand geld wilt lenen, dan wordt daar nu al veel meer geld voor gevraagd. Daar zitten grenzen aan, en consumenten komen daar onder te leiden, doordat die kosten doorberekend worden aan de consumenten.