De Amerikaanse huizenmarktcrisis

Waarom heeft de Amerikaanse kredietcrisis zoveel invloed wereldwijd?

Het begon allemaal in de Verenigde Staten. De Amerikaanse hypotheekmarkt is in gevaar, doordat huizenbezitters hoge hypotheken afsloten bij een laag of geen vast inkomen. Steeds meer huishoudens die in een bezit zijn van zo'n risicovolle hypotheek kunnen deze niet meer betalen waardoor Amerikaanse hypotheekbanken in de problemen raakten. Hierdoor leed de Amerikaanse beurs aan grote verliezen omdat er angst heerste dat de crisis op de hypotheekmarkt zou overslaan naar de gehele kredietmarkt. Ook andere banken die een deel van hun geld aan de hypotheek banken hebben uitgeleend of deze hypotheken hebben gekocht, kunnen hiervan de gevolgen ondervinden.

 De crisis op de Amerikaanse huizenmarkt heeft weer gevolgen voor de aandelenhandel wereldwijd. De Amsterdamse beurs daalde, net als de Aziatische beurzen. In Duitsland kwam er zelfs een bank in de problemen vanwege de Amerikaanse hypotheekcrisis. De crisis op de hypotheekmark heeft dan dus ook gevolgen voor beleggers en banken, maar ook voor bedrijven die willen investeren en voor burgers die geld willen lenen.

 In Nederland worden veel minder dit soort risicovolle leningen verstrekt dan in de Verenigde Staten. Voor alle aanbieders en bemiddelaars van hypotheken geldt hier dat zij een vergunningen moeten hebben. De AFM houdt toezicht op hun dientsverlening waardoor niet zomaar iemand een hypotheek af kan sluiten.

De ontwikkelingen van de kredietcrisis laat goed aan mensen zien dat het belangrijk is om goed met je geld om te gaan, vooral als het om grote bedragen gaat. Wie wil beleggen of geld gaat lenen, doet er goed aan zicht bewust te zijn van zijn eigen financiële situatie. Daarbij geldt: reken je niet rijker dan je bent, en laat je goed adviseren.