De Amerikaanse huizenmarktcrisis

Waarom reageren de beurzen wereldwijd zo heftig?

Leningen worden niet meer terugbetaald aan de bank, daarom moeten banken het geld ergens anders vandaan halen. Ze gaan dat doen door middel van de hypotheek leningen te verhogen. Dit gaat over miljarden. Dit heeft vervolgens weer een effect op de waarde van het aandeel op de beurs. In eerste instantie alleen de financiële bedrijven, maar dit gaat snel over op de rest van de bedrijven.

Amerika is de grootste economie ter wereld en lopen in alles voorop, dus ook met de reacties op deze crisis. De rest van de wereld is dan ook bang dat het overslaat naar Azië en Europa. Gaat het in Amerika slecht, krijgen wij later in Europa de klap.

Veel buitenlanders investeren in Amerika ook omdat het een grote en belangrijk economie is die veel geld opbrengt. Amerika loopt voor op de wereldeconomie. Toen er een kredietcrisis ontstond zagen mensen in dat zelfs de grootste wereldeconomie kan kelderen en verkochten al hun aandelen om geen verlies te lijden.

De obligaties met hypotheken als onderpand bleken minder veilig dan gedacht. Banken hadden hypotheken verstrekt aan mensen met een hoog risico profiel, zij konden hun hypotheken niet meer afbetalen omdat de rente omhoog ging, de huizenprijzen daalden en zo konden zij hun schuld niet meer afbetalen. Daarom was de obligatie niet meer veilig als onderpand omdat het onderpand te weinig waard was ten opzichte van de geleende hypotheek. Maar dat verklaart de heftige reactie op de beurzen nog niet. De nervositeit heeft te maken met het feit dat veel beleggers met tegenvallers zijn geconfronteerd. Vervolgens gingen beleggers bij andere beleggingen kijken.

De import van Amerika werd minder omdat ze minder te besteden hebben. De export van andere landen ging dus ook naar beneden, deze resultaten waren weer zichtbaar op de koersen, want de aanbod werd minder en de vraag bleef gelijk, dus dan moeten de prijzen omhoog. Dit kan Amerika helemaal niet meer betalen, dus de consumenten zijn de dupe van de economische crisis.